Pasningsvejledning til Marsvin

 

 

(Cavia porcellus)

 

Marsvin har deres opprindelse i sydamerika, peru og paraguay. Her kan man finde dem vildlevende hvor de vilde marsvin er brune/vildfarvede. Der er herfra de domestikerede masvin kommer fra, hvor man så har avlet forskellige farver og pelstyper.

 

 

 

Alder:

4-6 år, nogle kan blive op til 10 år

 

Vægt:

900-1200 gram. Hannene er større end hunnene

 

Kønsmoden:

Hun marsvin er ca 4-6 uger gammel, og han marsvin er ca 3-6 uger gammel. Det varierer fra marsin til marsvin, eftersom vægten og spiller en rolle.

 

Brunst:

 Soen kommer i brunst hver 16. - 18. dag.

 

Parring:

Det mest optimale ville være hvis soen er 5-7 måneder gammel. Hun skal dog ikke være over 10 måneder gammel hvis det er første gang hun skal have unger, eftersom hun helst skal have født før hun er 1 år.

 

Drægtighed:

68-72 dage. Afhengig af kuldstørrelse.

 

Kuldstørrelse:

2-5 unger.

 

Vægt ved fødsel:

Ca 60 - 100 gram. Men dette varierer meget efter kuld størrelse

 

Fravænning:

Ungerne kan tages fra moren når de er 4 uger og 300 gram.

 

Foder:

Marsvin lever udelukkende af vegitabilsk føde. De skal alltid have tilgang til friskt vand og hø af god kvalitet. Herudover skal de dagligt have grøntfoder.

Marsvin er gode til at udnytte sit foder og skal derfor have foder med meget stivelse(grønt/grøntsager), og ikke et foder med kullhydrat (frugt), da marsvin let kan blive overvægtig.

 

Grønt:

bog 1

 

Kål (kina-, hvid-, grøn-), spinat, rød/grøn peberfrugt, broccoli, persille, bladselleri, selleri, rucola, gulerødder,roer o.l.

Man kan også give æble dog i små mængder.

 

Om sommeren kan man gå ud i naturen og finde græs, mælkebøtte (blomst og blad) og skvalderkål. Man skal dog ikke tage noget fra vejkanten og det skal heller ikke være sprøjtet.

Man bør ikke fodre med iceberg salad, advocado, mandler, tomat, rå kartofler, løg, porer o.l selvom marsvin godt kan lide disse foderemner. Man bør heller ikke fodre med frugter efter som det er meget fruktose i disse, som kan medføre at dit marsvin udvikler sukkersyge.

Marsvinets tænder er rodløse, som betyder at dens tænder vokser hele livet i gennem. Så her er det en god ide at tilbyde sit marsvin friske usprøjtede frugtgrener, gjerne med blade og knopper mv. (Dog aldrig vedbend, eg, kirsebær-, blomme- og hyld grene eftersom dette er giftig for marsvin)

 

Det er anbefalt at marsvin får ca. 10-20 gram færdigfoder om dagen, men man kan godt have en skål stående tilgengeligt til dem hele dagen.

HUSK: Marsvin kan ikke selv producere C-vitamin og skal derfor gives meget grønt der indeholder dette. Man kan også få C-vitamin pulver over hos sin dyrehandel som man kan stø over det grønne så man er sikker på de får det de skal have. Hvis de får c-vitamin mangel kan de gå i kramper eller få lammelser som de så kan dø af.

 

Bur:

Bur til et marsvin skal minimum være 80 x 50 x40 cm. Hvis du skal have to skal det minimum være 100 x 50 x 40cm. Hvis man skal have 3 eller flere individer sammen skal det være mindst 120m langt og opover. Man kan og få bure der består af flere etager, hvis man ikke har meget plads i hjemmet men vil have flere dyr.

 

Man skal huske at rense buret regelmessig minimum 1 gang om ugen. Hvis man vil være helt fri for lugt, skal det nok renses 2 gange om ugen.

Buret skal være hævet fra gulvet og væk fra træk, eftersom marsvin kan blive syge af dette. Passende rumtemperatur er mellem 18-24°C.

I bunden af buret kan man bruge spåner eller carefresh som bedding. Hø kan lægges ovenpå bunddækket i et hjørne og i en høhæk.

Man kan også give dem huse de kan gemme sig i. Dog vil det rådes at man venter med at sætte et hus ind til marsvinet til de har vennet sig til familien, så den ikke bare løber ind i sit hus hver gang i nærmer jer buret.

 

En eller flere marsvin?

Marsvin er meget sociale dyr og bør derfor holdes flere sammen. De formerer sig nemt så hvis man skal have en han og en hun sammen skal man huske på at de vil få unger flere gange om året, noget som ikke er så sundt for soen hvis hun ikke får pauser i mellem kuldene. Man kan nemt ungå dette ved at få hannen kastreret hos en dyrelæge. Man kan godt have flere hunner sammen, men hvis man skal have flere hanner skal man være opmerksom på at det ikke alltid kan gå.

 

Håndtering:

Man skal huske at håndtere marsvinet dageligt hvis de skal blive tamme. Man skal løfte dem omkring hele kroppen og understøttes på bagkroppen, brug begge hender til at holde dyret. Marsvin må aldrig tabes eller falde ned, da de let kan brække ryggen. Lad derfor ikke små børn bære rundt på marsvinet, men få dem til at sidde ned når de holder dem.

 

Pleje:

Man skal huske at re sit marsvin, spesielt hvis det er langhåret. Man skal og klippe deres klør jævnligt, alt fra 3 til 6 gange om året.

 

 

www.poppiøsterbro.dk