Feliway, Adaptil og Zylkène til både katte og hunde

Stress hos katte

Hvorfor bliver katte stressede?

Katte kan bedst lide at have kontrol over deres omgivelser.

Katte bruger kindferomoner til omhyggeligt at markere deres omgivelser og give dem en følelse af tryghed. Hvis man forstyrrer eller flytter disse markeringer f.eks. ved at flytte møbler, anskaffe sig nye genstande, gøre meget rent, bygge om osv. kan man derfor forvirre sin kat, hvilket nogle gange kan medføre stress.
Hvad er tegn på stress?

Da katte i nogle situationer kan være byttedyr har de udviklet metoder til at skjule enhver form for svaghed inkl. stress. Katte udviser meget få tegn på, at de ikke har det godt, og de tegn de viser bliver ofte misfortolket som ulydighed snarere end et råb og hjælp, fordi de er meget forskellige fra dem, som andre sociale arter som mennesker eller hunde ville udvise.

Vær opmærksom følgende stresstegn

Urinmarkering.
Uhensigtsmæssig kradseadfærd.
Katten gemmer sig eller nægter at have kontakt.
Overdreven soignering.
Spændinger mellem kattene i flerkattehjem.

Hvilke situationer kan medføre stress?

Det at tage katten ud af dens vante omgivelser, kan være en ekstremt skræmmende og forvirrende oplevelse for den. Der kan f.eks. være tale om:

Anvend Feliway i disse situationer for at give katten ekstra tryghed og hjælpe med at tilpasse sig de nye omgiveler.

Hvad er FeliwayVed at efterligne kattens naturlige feromon skaber Feliway en følelse af velvære og tryghed i kattens nærmiljø.

Derfor kan Feliway anvendes til at berolige og skabe tryghed for katte, når de befinder sig befinder sig i en presset situation eller/og hjælpe med at reducere stressniveauet i forbindelse med ændringer i deres miljø.

Feliway fås i 2 udgaver som en spray eller som en elektrisk diffuser.

Adaptil

Stress hos hunde

Hverdagens høje tempo stress kan give nogle hunde stress og gøre det svært for dem at finde sig til rette. Derudover kommer flytninger, ombygninger, fester, højtider osv.

Hvordan viser hunden, at den er stresset?

Hunde udviser forskellige tegn på stress afhængig af situationen. Typiske stresstegn er vist nedenfor:

Gøen

Det er normalt for en hund at gø i forskellige situationer. Overdreven gøen kan dog være tegn på for lidt plads, ensomhed, frustration eller mangel på motion. Overdreven gøen kan også meget ofte observeres i hundepensioner eller hos hunde, der har fået nyt hjem.

For at afhjælpe dette problem må man først og fremmest sørge for at tilbyde hunden gode forhold at leve under. Derudover kan Adaptil anvendes som hjælpemiddel.

 

Rysten/sitren

Hvis hunden hverken er kold eller våd og ryster eller sitrer, er det højst sandsynligt stressrelateret.

Disse situationer opstår ofte ved rejser, i hundepensioner, i løbet af de første nætter hos en ny ejer eller ved fyrværkeri (som regel mens hunden forsøger at gemmesig)

Savlen kan også være et stresssymptom.

Medmindre hunden er i nærheden af mad (eller snart skal have mad). Kontroller desuden, at hunden ikke har en skade i mundhulen.

Gemmer sig

Hunde er sociale individer og kan derfor bedst lide at være en del af en gruppe. Hvis hunden begynder at gemme sig, kan det være for at komme væk fra stressede situationer eller høje lyde (f.eks fyrværkeri)

Overdreven slikken/kradsen

Overdreven slikken eller soignering hos hunde er ofte relateret til kedsomhed eller stress, og kan medføre skader og betændelse i hundens hud. Når hundens soignering tager overhånd, vil det ofte føre til at hunden kradser sig på de samme områder og kan ende med at bide sig selv.

Det er vigtig tidligt at opsøge dyrlæge, hvis der ses symptomer på overdreven soignering.

Hvis kedsomhed er årsag til problemet, må det naturligvis afhjælpes ved at aktivere hunden tilstrækkeligt.

Derudover kan Adaptil hjælpe med at reducere hundens stressniveau og derme få den til at slikke sig mindre.

 

Zylkène til hunde og katte

Zylkène er et velsmagende fodertilskud og er let at give. Kapslen åbnes og det vandopløselige pulver blandes med hundens eller kattens mad eller en godbid. Kapslerne kan også gives hele direkte i munden eller maden.

Fordi hunde også kan blive urolige og utrygge

En vis grad af utryghed og uro er normalt i en hunds liv. Bliver påvirkningen for voldsom for hunden, kan det dog påvirke dens adfærd og føre til ubehag for både hunden og dens ejer.

Ændringer i hundens rutiner og omgivelser kan være årsag til uro og utryghed. Nogle hunde har sværere ved at vænne sig til forandringer end andre.

Ubehagelige oplevelser, høje lyde, pludselige bevægelser, ukendte genstande eller situationer, som hunden ikke har stiftet bekendtskab med før, kan også skabe uro og utryghed.

Hunde kan reagere forskelligt på utryghed. Nogle trækker sig væk og bliver mindre aktive, mens andre bliver rastløse, halser og har svært ved at finde ro. Nogle hunde udviser aggressivitet over for den genstand eller skabning, utrygheden er rettet mod, mens utrygheden også kan vise sig ved destruktiv adfærd.

Typiske tegn på uro og utryghed hos hunde:

Urenlighed
Øget/mindsket samvær med mennesker eller andre dyr
Gnaver eller slikker sig mere end normalt
Ændret søvnmønster
Mindre lyst til leg
Piber eller gør
Ændret kropsholdning og/eller store pupiller
Ændret aktivitetsniveau

 

 

Fordi katte også kan blive urolige og utrygge

En vis grad af utryghed og uro er normalt i en kats liv. Bliver påvirkningen for voldsom for katten, kan det dog påvirke dens adfærd og føre til ubehag for både katten og dens ejer.

Ændringer i kattens rutiner og omgivelser kan være årsag til uro og utryghed. Nogle katte har sværere ved at vænne sig til forandringer end andre. Nogle finder det endda utrygt, blot møblerne i boligen skiftes ud. Katte kan også blive utrygge, hvis andre katte flytter ind i deres nærområde.

En utryg kat vil ofte trække sig tilbage, hvilket let kan overses. Den bliver mindre social, gemmer sig, og måske holder den sig væk fra visse områder af boligen. For at føle sig sikker, kan den vælge at opholde sig højere oppe end normalt, for eksempel på toppen af et klædeskab, i stedet for i den sædvanlige stol.

Typiske tegn på uro og utryghed hos katte:

Urenlighed
Øget/mindsket samvær med mennesker eller andre dyr
Overdreven soignering
Ændret søvnmønster
Ændret brug af omgivelserne
Mindre lyst til leg
Ændret kropsholdning og/eller store pupiller
Ændret opførsel over for mennesker og dyr